Продавець продовольчих; касир торговельного залу
Повинен знати: асортимент товарів, класифікацію, характеристику, сировину,
харчову цінність товарів, терміни зберігання даної групи, роздрібні ціни на
товари, ознаки доброякісності товарів, види браку, відходів і порядок їх списання, правила
розшифрування штрихового коду товару, зчитування даних маркування товарів,
порядок розрахунку із споживачами, в тому числі за кредитними картками; правила
зберігання товарів і терміни їх реалізації; правила експлуатації відповідних
видів торгово-технологічного обладнання, зовнішнього огляду, забезпечує
зберігання товарів за кількістю та якістю; готує товари до продажу: перевіряє
цілісність пакування, розпаковує із зовнішньої тари, перевіряє наявність
маркувальних даних і якість після зберігання, перебирає, протирає, зачищає,
нарізує, фасує товар, забезпечує наявність відповідно оформлених цінників,
розміщує і викладає товари за групами, видами, сортами з додержанням правил
товарного сусідства; готує робоче місце до роботи: встановлює і перевіряє
справність ваговимірювальних приладів, електронного контрольно-касового апарату
(ЕККА), виробничого інвентарю, інструментів, отримує і готує пакувальний матеріал,
пропонує і показує товари; консультує покупців про властивості, смакові особливості, кулінарне
призначення, та харчову цінність товарів. Пропонує взаємозамінні і нові товари,
а також супутні товари. Нарізає, зважує і упаковує товари, підраховує вартість
покупки, перевіряє реквізити чека, видає покупку. Підраховує гроші, здає їх в
установленому порядку. Прибирає нереалізовані товари і тару. Готує товари до
інвентаризації. Контролює своєчасне поповнення робочого запасу товарів і
терміни реалізації продуктів (що швидко та надто швидко псуються) бере участь в
оформленні прилавкових вітрин. 
|