Кухар повинен знати: рецептуру, технологію виготовлення страв та кулінарних виробів, що потребують основної, комбінованої та допоміжної теплової обробки; вимоги до їх якості, термінів та умов зберігання, їх видавання; кулінарне призначення та порядок обробки риби, морепродуктів, м’яса, м’ясопродуктів, домашньої птиці та кролів, властивість цих продуктів; правила виготовляння порційних напівфабрикатів з яловичини, свинини, баранини; вплив кислот, солей та жорсткої води на тривалість теплової обробки продуктів; правила організації раціонального та безпечного харчування; правила експлуатації відповідних видів технологічного обладнання, виробничого інвентарю, інструменту, ваговимірювальних приладів, посуду, їх призначення та використання в технологічному процесі; правила і норми охорони праці, протипожежного захисту, виробничої санітарії та особистої гігієни. Повинен уміти: проводити процеси первинної кулінарної обробки сировини. Здійснювати допоміжні роботи з виготовляння страв та кулінарних виробів. Формувати та панірувати напівфабрикати. Готувати страви та кулінарні вироби, які потребують нескладної кулінарної обробки: варить, смажить, запікає та випікає вироби. Виготовляти страви з концентратів. Порціонувати (комплектувати), роздавати страви масового попиту.
Професію
кондитера часто
порівнюють з працею художника. І це дійсно так.
З рук майстра-кондитера виходять вироби мистецтва, які приносять радість
людям. Кондитер виготовляє різноманітні кекси, рулети, печиво вищого ґатунку
роздрібного асортименту, торти і тістечка з різноманітної сировини (борошняного
тіста, сирної маси, морозива) зі складним багатокольоровим візерунком, з
роздільним розміщенням дрібних та середніх деталей малюнка та з різними
традиційними переходами тонів. 
|
Для всього цього він повинен знати: асортимент,
рецептури, технологію, і режими виготовлення кексів, рулетів, печива, складних
тортів і тістечок; способи і техніку нанесення складного багатокольорового
малюнка; способи і техніку складання малюнка; види сировини, що використовується
для виготовлення кондитерських виробів; правила експлуатції відповідних видів
технологічного обладнання, виробничого інвентарю, інструменту,
ваговимірювальних приладів, посуду, їх призначення та використання в
технологічному процесі; правила і норми охорони праці, протипожежного захисту,
виробничої санітарії та особистої гігієни.
|
|