Ỉсторія Державного навчального закладу «Запорізький
професійний торгово-кулінарний ліцей» почалась у 1944 р. з навчально-курсового
комбінату облторгвідділу на підставі наказу по НаркомторгУРСР від 24 березня
1944 р. за № 22.
Створення комбінату мало за мету
підготовку, перепідготовку та підвищення кваліфікованих торгових робітників і
робітників підприємств громадського харчування, до складу яких входили Трести
їдалень республіканського значення.
З
квітня 1949 р. навчально-курсовий комбінат перейменований у школу
торговельно-кулінарного учнівства (ШТКУ) Запорізького облторгвідділу.
З
вересня 1966 р. школа торговельно-кулінарного учнівства перейменована в
Запорізьке професійне торгово-кулінарне училище.
З 1 вересня 1967 р. Запорізьке торгово-кулінарне училище реорганізовано
в 2 навчальні заклади: Запорізьке
професійне торгове училище та Запорізьке професійне кулінарне училище, які
діяли кожне самостійно (Наказ Мінторгу УРСР від 17.07.1967 р. за № 263).
Запорізьке професійне кулінарне училище є державним навчальним закладом і підпорядковується Запорізькій обласній конторі громадського харчування.
На
підставі наказу Мінторгу України від 02.07.1981 р. № 236 Запорізьке професійне
кулінарне училище перейменоване в Запорізьке професійно-технічне училище (ПТУ).
На
підставі наказу Мінторгу та держкомітету України від 12.06.1985 р. № 157/15 ПТУ
перейменовано в середнє професійно-технічне училище № 41 (СПТУ № 41) м.
Запоріжжя.
На
підставі наказу обласного комітету профтехосвіти в Запорізькій області від 03.03.94 р.
№ 53 СПТУ № 41 перейменовано
в професійно-технічне училище №
На підставі наказу Міністерства
освіти і науки України від 13.06.2003 р. № 381 ПТУ № 41 реорганізовано в
Запорізький професійний торгово-кулінарний ліцей.
На підставі наказу Міністерства о світи і науки
України від 20.05.2010 р. № 455 встановлено повне найменування юридичної особи
Державний навчальний заклад «Запорізький професійний торгово-кулінарний ліцей».